Vachten, maten en kleuren van de Australian Labradoodle

Vachten
Er zijn twee vachttypen die voor komen bij de Australian Labradoodle, namelijk de wolvacht en de fleecevacht. De wolwacht heeft wel wat weg van een schapenvacht en is erg zacht en krullend. Dit type vacht komt steeds minder voor in het ras. De fleecevacht is onder te verdelen in de wavy fleece en de curly fleece vacht. De wavy-variant is golvend en los en de curly-variant is bestaat uit kleinere krulletjes en is wat dichter.

De Australian Labradoodle verliest weinig haar, maar het is een mythe dat de vacht niet verhaart! De dode, losse haren verweven als het ware met de vacht en daarom is het noodzakelijk om de hond met regelmaat goed te borstelen om vervilting te voorkomen. Op de pagina “vachtverzorging” wordt uitgebreid uitgelegd hoe u de vacht het best kunt verzorgen.

Maten
Er zijn 3 verschillende maten binnen de Australian Labradoodle:

Miniature     hoogte 35-42 cm     gewicht 7-13 kg
Medium        hoogte 43-52 cm     gewicht 13-20 kg
Standard     hoogte 53-63 cm     gewicht 23-30 kg

Jolly Doodles zal zich met name op de medium en mini maat richten.

Kleuren
De mogelijkheden qua vachtkleur maakt de Australian Labradoodle tot een waar kleurenpalet! De toegestane vachtkleuren zijn:

Black
Een zwarte hond moet een effen, diepzwarte vacht hebben zonder enige verkleuring. De neus is tevens zwart gekleurd.

Chocolate
Een echte chocolate wordt haast zwart geboren en blijft zijn hele leven diep donkerbruin van kleur. De pigment van de neus is licht, maar kleurt mee met de vacht.

Café
Deze kleur varieert van melkchocolade tot zilver-beige en deze kleur ontwikkelt zich in 1-3 jaar. Het pigment van de neus is licht, maar kleurt mee met de vacht.

Lavender
De Lavendelkleurige vacht is bij geboorte donkerbruin en ontwikkeld zich in 1-3 jaar tot een gerookte, haast roze/lila kleurige vacht. Het pigment van de neus is licht, maar kleurt mee met de vacht.

Parchement
De parchementkleur doet denken aan een kop koffie met een riante scheut melk erin. Deze pups worden geboren als melkchocola en de kleur ontwikkelt zich in 1-3 jaar. Het pigment van de neus is licht, maar kleurt mee met de vacht.

Silver
De kleur van deze vacht varieert van de kleur van tin tot de kleur van houtskool. Het is wenselijk dat de vacht egaal van kleur is, maar verschillende kleurlagen wordt geaccepteerd. Pups worden zwart geboren en de kleur ontwikkelt zich in 1-3 jaar. Het pigment van de neus is zwart.

Gold/Apricot

Een vachtkleur die varieert van de kleur van een abrikoos tot een diep goudkleurige tint. De vacht is aan de wortel niet lichter dan aan de uiteinde van het haar en de neus dient zwart te zijn.

Caramel
Deze vachtkleur heeft bij voorkeur grote overeenkomst met zijn naamgenoot “het karamelsnoepje”, hoewel de kleur mag variëren van een rijke gouden kleur tot dieprood. Het pigment van de neus is licht.

Rood
Een echte rode vacht is solide en rijk van kleur en de haren dienen bij de wortel niet lichter te zijn dan aan het uiteinde van het haar en het pigment van de neus dient zwart te zijn.

Cream
Een lichte, romige vacht waarbij zowel een zwarte als een lichte neus is toegestaan.

Chalk
Een lichte, kalkkleurige vacht waarbij zowel een zwarte als een lichte neus is toegestaan.

Parti
Een parti-kleurig heeft een vacht waarvan minimaal 50% wit is met vlekken in een andere, effen kleur. Het hoofd kan in egale kleur zijn, maar een witte bek, bles of een combinatie hiervan (bij voorkeur symmetrisch) is ook geaccepteerd. Gehele of gedeeltelijke “zadels” op de rug zijn geaccepteerd mits er maar 50% van de vacht wit blijft. Het pigment van de neus moet kloppend zijn met de effen kleur.

Phantom
Phantoms zijn in één effen kleur met scherpe tekeningen in een tweede effen kleur. Deze tekeningen bevinden zich rondom de ogen, op de zijkanten van de snuit, op de keel en borst, onderaan de staart en op de poten. Een Phantom zonder tekeningen op één van deze plekken is geaccepteerd, zolang de tekeningen op de rest van het lichaam aanwezig zijn. Elke combinatie van twee effen kleuren is toegestaan. Het pigment van de neus moet kloppend zijn met de dominante, effen kleur.

De kleur Merle is niet geaccepteerd bij de Australian Labradoodle fokvereniging ALAEU en hiermee wordt dus ook niet gefokt!