Trainen en opvoeden

Bij het kiezen van een goede puppycursus zijn wij vooral groot voorstander van maatwerk. Iedere pup is anders en een goede hondentrainer is in staat om zijn lessen en begeleiding daarop aan te passen. Een goed startpunt bij het zoeken van een hondenschool is de site van de PDTE. Deze Europese organisatie (met leden over de gehele wereld) is vooruitstrevend in hun kijk op honden en hondentraining. Welzijn en begrip voor de communicatie van de hond staan voorop. Commando’s zijn van ondergeschikt belang, het is vooral belangrijk dat de hond een veilige basis heeft en een baasje wat hem begrijpt. Een PDTE-trainer kan u zeker helpen om uw socialisatie en opvoeding goed op de pup af te stemmen. Via deze link vindt u een overzicht van alle PDTE-trainers in Nederland.

Een veel gemaakte fout bij traditionele hondenscholen is het bijeen plaatsen van een grote groep pups (soms wel 10 pups op een veldje!). De pups moeten zich op de baas focussen, mogen de wereld niet ontdekken en moeten gedwongen de interactie aan met onbekende andere pups. Dit resulteert in veel stress, grote kans op negatieve ervaringen en in het vervelendste geval zelfs probleemgedrag op latere leeftijd.

De ideale puppycursus bestaat uit maximaal 4 deelnemende pups die weloverwogen en zorgvuldig aan elkaar gematcht zijn. De pups moeten qua karakter, bouw en ontwikkeling met elkaar mee kunnen komen zodat ze daadwerkelijk iets aan elkaar hebben. De focus van de cursus ligt niet op commando’s of gehoorzamen, maar om het leren ontdekken van de wereld vanuit een veilige basis. Een PDTE-trainer zal daarnaast ook veel aandacht besteden aan het leren herkennen van de lichaamstaal van de hond, inclusief kalmerende signalen en stresssignalen die een hond afgeeft.

Jolly Doodles is zelf ook lid van de PDTE en biedt puppycoaching en gedragsbegeleiding aan. Stuur een mail voor meer informatie of bezoek onze website Op Hondse Wijze voor meer informatie.