Voeding

IMG_3012

Het voeren van vers vlees

Zowel de volwassen honden, als ook de pups krijgen vrijwel uitsluitend vers vlees als voeding, Kant&klaar Vers Voer (KVV). Ik geef de honden diverse soorten hoogwaardige vlees, zoals bijvoorbeeld van de merken Tammenga, Darf, Haaksbarf of Kiezebrink. Deze manier van voeren sluit in mijn optiek het beste aan bij de behoefte en het lichaam van een hond. Een hond is immers een carnivoor en dit zie je zeer goed als je kijkt naar het gebit en het verteringsstelsel.

Ik raad alle baasjes aan om zich voorafgaand aan de komst van de pup al goed te verdiepen in de voordelen van vers vlees. Mijn dringende advies is om de pup in ieder geval tot hij volgroeid op deze voeding te houden. Nog beter zou het uiteraard zijn als hij zijn hele leven lang vlees krijgt.

Het voeren van vers vlees heeft meerdere voordelen ten opzichte van brokken:

  • De goede bacteriën in het vlees hebben een positieve werking op de darmen en zorgen zo voor een betere afweer.
  • Het vlees zorgt voor een hogere zuurgraad van het maagzuur, waardoor slechte bacteriën en parasieten (haast) niet overleven.
  • De soort voeding is natuurlijk voor het dier en een goede KVV bevat geen synthetisch materiaal.
  • Een hond op vleesvoeding heeft minder jeuk, minder kans op allergieën en daarnaast een gezondere plus glanzende vacht.
  • Een pup op vleesvoeding is sneller en makkelijker zindelijk, omdat hij minder vaak poept (minder afvalstoffen) en minder vaak plast (geen zout in de voeding, dus minder drinken)
  • De algehele conditie, het uithoudingsvermogen en de weerstand is beter bij een hond op KVV.

Hoe werkt het dan, het voeren van KVV?

Vers vlees bewaar je in de vriezer en 1-2 dagen voordat je het gaat voeren laat je het in de koelkast ontdooien. Dit maakt het voeren van KVV iets meer werk dan het voeren van brokken, maar als je als eigenaar eenmaal een ritme hebt gevonden hierin is het makkelijk vol te houden. Om de start in ieder geval soepel te laten verlopen, krijgen jullie van ons 500 gram ontdooit vlees mee en 500 gram bevroren vlees.

Een KVV bestaat uit spiervlees, orgaanvlees en bot. Dit is van nature alles wat een hond nodig heeft. Een KVV kan enkelvoudig zijn, dit betekent dat het uit één diersoort bestaat (bijvoorbeeld kip, lam, geit). Maar het kan ook compleet zijn (door meerdere diersoorten in een mix).
In geval van een enkelvoudige KVV is het belangrijk dat je minimaal vier diersoorten afwisselt in een periode van 6 weken om het menu zo toch compleet te maken. De voeding kan worden verrijkt met vette vis (ongeveer een per week), een eitje (rauw of gekookt) en andere extraatjes zoals kokosolie, zeewier, noten, schapenvet of zalmolie. Ook geef ik de honden soms een maaltijd bestaande uit kippennek of -vleugel, zodat ze voor de variatie eens moeten knagen en bijten op hun eten.

Hoeveel KVV geef ik mijn pup?

Tot 4 maanden 50 gram per kg lichaamsgewicht
4-7 maanden 40 gram per kg lichaamsgewicht
7-10 maanden 30 gram per kg lichaamsgewicht
10+ maanden 20 gram per kg lichaamsgewicht

 

Hierbij is het belangrijk om te zeggen dat je vooral ook voert met je ogen. Een hond die te dik wordt geef je minder, een hond die te mager wordt geef je meer. Zo voer ik onze Keira volgens de tabel te weinig, maar heeft zij wel een kerngezond figuur. Een actieve hond als Floortje krijgt in verhouding weer te veel, maar wederom heeft zij wel een ideaal gewicht.

Hoe vaak moet ik mijn pup voeren?

Tot 3 maanden 4x per dag
3-6 maanden 3x per dag
6-12 maanden 2x per dag
12+ maanden 1 of 2x per dag


Snacks

Voor een hond die verse vleesvoeding krijgt is er een scala aan heerlijke snacks op de markt die perfect passen in dit dieet. Vooral gedroogde producten vinden ze heerlijk. Hierbij kun je denken aan gedroogde kipfilets, kippenpootjes, stukjes luchtpijp, bullepeesjes of runderoren. Deze producten zijn in dierenspeciaalzaken of online te koop, maar het is ook mogelijk om de snacks rauw te kopen en zelf te drogen.

 Wat mag een hond niet hebben?

Er zijn een aantal producten die je het best kunt vermijden. Sowieso ben ik geen voorstander van de hondenproducten uit de supermarkt, zoals bijvoorbeeld Dentastix. Deze “snacks” zitten vaak vol met suiker, zout & allerlei kleurstoffen. Ook varkensvlees en snacks van varkensvlees kunnen beter op de no-go lijst, dit vanwege de ziekte van Aujeszky. Tot slot is het uitermate belangrijk om de hond nooit, maar dan ook nooit gekookte botten aan te bieden! De structuur van een gekookt bot verandert, waardoor de hond hierop zijn tanden kan breken of waardoor het bot kan splijten in de maag. Met alle gevolgen van dien.

Toch brokken?

Soms is het tijdelijk nodig om toch terug te stappen naar brokken of blikvoeding, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of als de hond ergens gaat logeren. Als je tijdelijk terug stapt naar brokken dan is het advies om een brok te kiezen met een hoog vleespercentage en zonder granen en gluten.

Kwalitatief goede brokken zijn bijvoorbeeld Orijen, Acana, Edgar & Cooper of Eden. Ook de blikvoeding van Hurbertus Gold is van uitstekende kwaliteit.